Att bo i Rasmusbyn

Rasmusbyn är en plats för personer som vill utvecklas i en miljö nära årets växlingar och på en gård med egna djur, skog och trädgård. På gården erbjuds boende och daglig verksamhet enligt LSS 9:9 och 9:10. Gården är belägen cirka 3 mil norr om Örebro, mellan Järle och Ervalla.

Översiktsritning över Rasmusbyn

Vilka bor i Rasmusbyn?

I Rasmusbyn bor personer över 20 år med autism och/eller neuropsykiatrisk problematik, eller ha en lindrig till måttlig utvecklingsstörning, personkrets 1. I byn finns också bostäder som hyrs ut till personal och andra bybor och vi har trevliga grannar som bedriver lantbruk.

Gruppbostäder

I Rasmusbyn kommer det att finnas fyra gruppbostäder med fem lägenheter i varje gruppbostad. Idag har två av gruppbostäderna öppnat. Trean öppnar i november och den sista i januari 2018. Två villor kommer att byggas för att hyras ut till andra hyresgäster. Gemensamma utrymmen för social samvaro finns i varje gruppbostad i form av kök, matrum och allrum med öppen spis. I det gemensamma allrummet kan man umgås utan att en tv stör samspelet. Där spelar vi spel, pusslar, samtalar, handarbetar och gör en massa annat roligt. I mån av plats är egna husdjur också välkomna. Frukost och kvällsfika äter vi gemensamt med dem som vill. Om någon vill äta i sin lägenhet så går det också bra. På lördagar och söndagar lagar vi lunch och middag tillsammans. Gruppbostäderna är även bemannade nattetid.

Ritning över gruppbostäderna

 

Lägenheterna

Lägenheterna är runt 34-35 m² och har kök, allrum, sovalkov och toalett med dusch. Lägenheten är den boendes privata bostad och inreds och möbleras av denne. I mån av plats är husdjur välkomna.

Stall

I stallet finns gårdens djur. Vi har hästar, kor, får och höns som vi tillsammans sköter om.

Huvudbyggnad

Huvudbyggnaden är byns nav. Där finns kontor och samtalsrum på övre plan och på nedre plan kök, allrum och aktivitetsrum. På kvällarna samlas vi där och har trevlig samvaro. Vi kanske bakar något gott och tittar på film eller spelar något tv-spel.

Matsal

I matsalen äter vi lunch och middag på vardagarna, medan vi på helgerna lagar mat i gruppbostäderna. På morgnarna träffas vi i matsalen för att planera arbetet för dagen och efter middagen avslutar vi dagen med en samling där vi pratar om hur dagen blev. I matsalen har vi också fester.

Ritning över matsalen

Flygel 1

Här finns en lägenhet på 2 rum och kök. Det är en kommande utslussningslägenhet där en person kan träna på att bo själv inför en flytt från Rasmusbyn.

Flygel 2

I flygel 2 kommer det att finnas en stor lokal där vi kan ha olika aktiviteter som dans, teater, musik, Tai Chi, målning med mera. Aktiviteter kan vi ha både kvällstid och dagtid, vardag som helg.

Vedbod

I vedboden staplar vi ved och paketerar ved för försäljning. Vi bestämmer tillsammans vad vi ska göra för inkomsterna från vedförsäljningen.