Att bo i Rasmusbyn

Rasmusbyn är en plats för personer som vill utvecklas i en miljö nära årets växlingar och på en gård med egna djur, skog och trädgård. På gården erbjuds boende och daglig verksamhet enligt LSS 9:9 och 9:10. Gården är belägen cirka 3 mil norr om Örebro, mellan Järle och Ervalla.

Översiktsritning över Rasmusbyn

Vilka bor i Rasmusbyn?

I Rasmusbyn bor personer över 18 år med autism, autismliknande tillstånd, neuropsykiatrisk problematik, lindrig till måttlig utvecklingsstörning, personkrets 1.

Gruppbostäder

I Rasmusbyn finns fyra gruppbostäder med fem lägenheter i varje gruppbostad. Gemensamma utrymme för social samvaro finns i varje gruppbostad i form av kök, matrum och allrum med öppen spis. Här lagar vi frukost och kvällsfika tillsammans, och på helgerna även lunch och middag. På vardagarna serveras lunch och middagi Rasmusbyns gemensamma matsal. Vill någon äta i sin egen lägenhet ibland så går det självklart bra.

Ritning över gruppbostäderna

Lägenheterna

Lägenheterna är ca 33 kvm med kombinerat allrum och kök, sovrum och toalett med dusch. Lägenheten är den boendes privata bostad och inreds och möbleras av denne. Egna  husdjur är välkomna

Huvudbyggnad

Detta är byns nav där alla kan samlas på kvällarna och ha trevlig samvaro, bakar något gott, tittar på film eller spelar tv-spel. På övre plan finns kontor och samtalsrum, och på nedre plan kök och allrum med byns enda gemensamma TV.

Matsal

I matsalen inleder vi dagen med vår morgonsamling. Tillsammans går vi igenom det som är aktuellt för dagen. Här äter vi sen lunch och middag på vardagarna och har våra fester då vi firar alla högtider. Matsalen är utformad för att ge utrymme för att alla ska kunna ta del av måltiderna på det sätt som passar varje individ. Måltiderna är en viktig samvaro för många men alla kanske inte vill vara nära eller ha sällskap hela tiden.

Ritning över matsalen