Daglig verksamhet där alla är med och bidrar

I den dagliga verksamheten erbjuds olika uppgifter och aktiviteter som ingår i det gemensamma arbetet på gården, i köket, skogen eller stallen. Rasmusbyn är ett samhälle i samverkan där alla behövs och fyller en viktig roll. Årets skiftningar inverkar på verksamheterna. Vår och sommar står djuren, trädgården, odlingarna och höskörd i fokus. Under höst och vinter är det djuren, veden, konstnärliga verksamheter som musik och kör, och arbete i skogen som är en del av livet i byn. Gården är en plats där människor i gemenskap behövs och där vi tillsammans arbetar för att gården ska fungera i ett tempo utan stress.

DJUREN

I Rasmusbyn finns det hästar, kor, får och höns. Arbetet i stallen är en del av vår dagliga verksamhet och ger möjlighet att umgås med djuren i lugn miljö utifrån var och ens förutsättningar och önskemål. Våra stora ardennerhästar Sara och Tinus, fjordhästen Yrrol och lilla shetlandsponnyn Bazz används både för ridning och körning.

SKOG OCH TRÄDGÅRDSODLING

Arbetet utomhus sker i avslappnat tempo utan stress och med hög egen medverkan. Gårdens hästar är en naturlig del i arbetet i skogen och på åkrarna. Vi odlar grönsaker och sköter trädgården och tar in ved från skogen som en del av det dagliga arbetet.

KÖK

I köket arbetar bybor och personal tillsammans med att alla sysslor som hör ihop med våra måltider. Vi lagar mat och bakar bröd med kärlek och omtanke, dukar borden och tar hand om disk och annat efter våra gemensamma måltider. I möjligaste mån är inköpen till köket ekologiska.

HANTVERKSHUSET

En av gårdens flyglar använder vi till kreativa verksamheter som exempelvis musik och sång. Här finns också snickarbänken och möjlighet till konstnärligt skapande.