Föreläsning: Att samtala med ungdomar och vuxna med autismspektrumtillstånd eller andra neuropsykiatriska tillstånd

När: 21 november på Konferenslokalen, Gustavsvik bad

Tid: Samling kl 14.50 utanför entréen. Kl 15 börjar föreläsningen.

Kostnad: 150 kr inkl fika

Anmälan: skicka ett mejl till: email hidden; JavaScript is required  Det är först till kvarn som gäller. Du får ett besked från Robert med betalningsuppgift. Efter betalning är du garanterad plats.

Många ungdomar och vuxna med autismspektrumtillstånd (högfungerande autism, Aspergers syndrom) eller andra neuropsykiatriska tillstånd uttrycker önskan om att få samtala enskilt med någon. De har tankar och funderingar kring sig själva och funktionsnedsättningen, frågor om det som händer i vardagen och varför olika situationer uppstår. Ibland handlar det om att vilja träffa en person med kunskap och förståelse som är tillgänglig i vardagen. Ibland handlar det om att vilja träffa någon att samtala med som finns utanför vardagen t.ex. en psykolog. Många som lever ensamma uttrycker behov av detta.

Föreläsningen inleds med en teoretisk genomgång av autism och andra neuropsykiatriska tillstånd och dess konsekvenser.

Därefter kommer följande att tas upp: Olika slags samtal. Hur förbereds mötet med personen? Hur kan ett samtal läggas upp? Vad är bra att tänka på för att mötet ska vara respektfullt och meningsfullt?

Föreläsaren berättar utifrån egna erfarenheter med många praktiska exempel från sin verksamhet.

Barbro Emilson är leg. psykolog med specialistkompetens inom området funktionshinder. Hon har arbetat i Team Autism inom Örebro läns landsting i 15 år, föreläst vid olika kurser på Örebro universitet samt under många år arbetat som kursledare på Autism- och Aspergerförbundets kurser. Barbro arbetar nu i egen regi.

Målgrupp: Föreläsningen vänder sig till alla som kommer i kontakt med ungdomar och vuxna med Aspergers syndrom/högfungerande autism eller andra neuropsykiatriska tillstånd.

Citat från några som lyssnat till Barbro tidigare:

”Istället för att ta på dig ”fixarmössan” och lägga fram förslag på färdiga planer för en person som behöver stöd sätt dig ner tillsammans med personen och gör en enkel kartläggning – Vart vill du? Vad gick fel förra gången? Hur tror du att jag kan stötta dig så att du kan nå dit du vill? Svaren finns oftare i det lilla och enkla än i det stora och komplicerade än vi tror.” Yvonne Hagström, gruppchef Rasmusbyn

”Många föreläsningar senare i ämnet så är denna föreläsning förlösande. Den ger både bilder och insikt hur det är att leva med funktionshindret autism. Jag kommer att gå igen!” Sara Sjöborg Wik, grundare och ordförande Rasmusbyn