Midsommarfirande i Rasmusbyn 2023

I Rasmusbyn firar vi gärna våra högtider. Högtider ger oss något att se fram emot, att längta till och de ger oss en tydlig markering var i året vi befinner oss.

Midsommar är en av våra största högtider och den firas enligt Rasmusbyns tradition, något som både bybor och medarbetare som varit hos oss några år, känner väl till.

Dagen startar med att vår vackra ardenner Sara ryktas och kläs med blommor i sin man. Hon drar sedan sin smyckade vagn längs våra bygator där bybor och medarbetare åker med, eller går till fots, för att plocka blommor till stången.

Väl åter i byn är det dags för lite fika ute på gräsmattan medan vi klär vår midsommarstång och binder kransar.

Vid lunchtid har köket ställt i ordning en stor och god midsommarbuffé med efterföljande midsommartårta. Den är lika god varje år – jag lovar!

Vi har lyckan att ha många musikaliskt begåvade medarbetare och bybor så nu får vi sitta och lyssna på musik och framträdanden på gräsmattan medan många vilar sig efter den goda maten i skuggan under äppelträden.

En fin tradition som vuxit fram genom åren är den årliga dikten från en av våra kära bybors anhöriga. Vi samlas och lyssnar när dikten läses upp och den ger oss alla stolthet över vår verksamhet och det vi utför och genomför i vardagen. Dikterna kommer att publiceras här på vår hensida.

Efter detta är det dags att resa stången under jubel och applåder. Det är lika härligt varje år att se den vackra midsommarstången, som vi klätt och smyckat, resas mot himlen.

Musiken bjuder upp till dans runt stången och alla som kan och vill, deltar i dans till klassiska midsommarvisor som ”tre små gummor”, ”små grodorna” och ”vi äro musikanter”. Dansen avslutas alltid med den klassiska ”raketen” där vi på riktigt firar in att sommaren är här och ledighet närmar sig.

Nu är det dags för midsommarlekar! Den består av en klädstafett där lag tävlar mot varandra. Det gäller att (med hjälp av sina lagkamrater) klä på sig kläder, ofta bestående av en klänning, bälte, scarf, hatt och väska, för att sedan springa ett varv på gräsmattan, klä av sig igen och klä på nästa lagkamrat. Första lag att ha sprungit genom stafetten sätter sig ner på gräsmattan och tar emot åskådarnas jubel.

När vi pustat ut en stund efter detta är det dags för en riktig höjdpunkt – GODISREGN! Men för att det inte ska bli för enkelt får man ta på sig ett par enorma och rejält suddiga glasögon och leta efter godis som fallit ner på marken. Om man inte har förmågan eller orken att delta i letandet behöver man inte vara orolig, det finns godis till alla!

Efter allt detta stoj är det dags att avrunda dagen. Detta gör vi genom att dela ut en sommarpresent till bybor och medarbetare. Med allt skvaller som rådde om extremvärme i början av sommaren, tyckte vi att det var klokt att dela ut vattenflaskor med Rasmusbyns snygga logga på.

Det var som vanligt en fantastiskt härlig dag, i strålande sol och vi är många som absolut inte vill missa detta fantastiska firande varje år.

Tack till alla bybor, medarbetare och anhöriga som deltog under dagen och ett stort tack till vår eminenta ”aktivitetsgrupp” och våra handledare i Daglig verksamhet som planerar och genomför denna dag lika bra varje år.

Tack!

Sophia Greek, Verksamhetschef