Rasmusbyn LSS boende kvartalsbrev

Livet i Rasmusbyn under andra kvartalet – Våren

Kvartalsbrev Rasmusbyn (april – juni 2024)

Så går andra kvartalet mot sitt slut och livet i byn har gått sin gilla gång men ändå innehållit en massa fart och nyheter. April bjöd på sedvanligt aprilväder där vi skottade ena dagen för att planterade nästa.  Under april välkomnade vi även nio små lamm till världen och det är det största antal nyfödda lamm som Rasmusbyn har haft inom loppet av några dagar. Den 12 april anordnades ”öppen by” där vi bjöd in intresserade inför ansökan om sommarjobb hos oss. Under den eftermiddagen berättade vi mer om  vår verksamhet, gav en rundvandring och de medverkande fick möjlighet att träffa en chef och få lämna sitt CV, men lika viktigt, möjlighet att få prata direkt med våra medarbetare som redan arbetar i byn och även få träffa en och annan nyfiken bybo.

Andra kvartalet är vår mest intensiva rekryteringsperiod då vi ska anställa och introducera våra semestervikarier. Rasmusbyn är en stor verksamhet och vi behöver cirka 25 semestervikarier under två semesterperioder. Att kunna göra tidiga anställningar och introduktioner tryggar både oss som arbetar och bor i verksamheten, men även vikarierna som hinner känna på arbetet och förhoppningsvis känna att det är en bra match.

På marknadsföringsfronten har Rasmusbyn tryckt upp nya fina vykort som vi använder i marknadsföringssyfte. Under andra kvartalet har vi haft ledig plats och den 3 maj deltog vi vid en mässa i Örebro som anordnades av SSIL. Där träffade vi många handläggare från vår egna kommun och från våra kranskommuner, men även några mer långväga besökande. Det är alltid roligt att medverka vid mässor, då vi tycker om att få prata om och visa upp vår fina verksamhet som vi är så väldigt stolta över.

Rasmusbyn LSS boende i örebro.    

Rasmusbyn har många traditioner, de flesta är kopplade till vårt årshjul och våra högtider men en och annan tradition uppstår som ett spontant initiativ som sedan återkommer varje år. Ett sådant spontant, och numera återkommande initiativ är käpphästrace, som en av våra härliga bybor initierade förra året och som blev något av en succé. Bybor och medarbetare genomför en bana med några hinder och utmaningar med hjälp av käpphästar. Det är en strålande tillställning där lek blandas med prestationer och tidspress, och där alla tävlar på samma villkor. Prisutdelning är självfallet obligatorisk!

Daglig verksamhet har gått i gång med projekt nere vid hus 3 och 4 i form av ett hönshus så att gården och djuren omringar oss alla och inte bara närmast stallet. Vi har också tagit emot sex ankungar som ska få bo i ett ankhus på vår kulle. Här pågår bygget av en damm med en porlande vattentrappa. Det är fantastiskt att vara belägen i en miljö som hela tiden möjliggör utveckling och projekt som gör allt vackrare samtidigt som de också ger meningsfulla uppgifter till både medarbetare och bybor. Daglig verksamhet inbjöds också till Örebrotravet en dag som anordnades av Örebro läns parasportförbund i samverkan med Örebro travskola. Här fick vi testa olika aktiviteter men populärast var att köra sulky efter snabba travhästar.

 

Årshjul och högtider

Påskdisco är en tradition som kommit att bestå under flera år. Disco anordnas i vår matsal och det är frivilligt att ”påska” ut sig för den som vill, och det vill många (både bybor och medarbetare). En spellista sätts ihop där alla får önska sina favoritlåtar. Baren erbjuder läsk och snacks mot dryckes- och snackbiljetter som delas ut i entrén.

Valborgsfirandet fick en annorlunda tvist i år då det blev förbjudet att elda brasa. Vi löste detta med att tända skogsgrillen och sjunga våra valborssånger runt den uppe vid en av våra fikaplatser i skogsdungen. Det funkade hur bra som helst men vi saknade vår fina brasa litegrann.

Under detta kvartal har vi också genomfört vårens Rasmusbydag, en dag som vi anordnar en dag på våren och en på hösten. Vårens dag genomförs med olika tävlingar och stafetter hemma i byn så att alla kan vara med, i stort och smått. Syfte med dagarna är att få känna den gemenskap som vi alla ingår i och ha roligt tillsammans under enkla former. Pizzalunch i form av hämtpizza är ytterligare ett från början spontant initiativ som numera räknas som tradition under denna dag.

Vi har också hunnit med att fira vår nationaldag med gemensam sång och hissad flagga. Traditionsenligt serveras tårta efter lunchen.

Rasmusbyn LSS boende nationaldagsfirande

Just nu stundar en av våra största högtider nämligen midsommar. Den firas under en hel dag med blomplock, midsommarstång som ska kläs. Dans, lekar och stafetter och såklart en ljuvlig midsommarbuffé som våra briljanta kockar ordnar med. Efterrätten brukar också vara något i ”hästväg”! Tillställningen avslutas med ett traditionsenligt godisregn som försvåras lite av att man har suddiga glasögon på sig när man ska hitta det på gräsmattan. Ett år har det regnat, de andra åren har solen skinit. Vi tror på att solen ingår som en del i traditionen!

Kommande händelser

Mycket fokus under tredje kvartalet läggs på våra odlingar som ska skötas om nogsamt under den varmaste perioden. Under tredje kvartalet infaller också Mickelsmäss där vi ska skörda och festa på allt som vi odlat. Under sommaren är daglig verksamhet igång som vanligt. Husen har egna aktivitetsveckor där de gemensamt ”semestrar” från den ordinarie dagliga verksamheten för att anordna egna aktiviteter och utflykter. Vad och vart beslutas av varje hus vid de gemensamma husmötena. Ett extra tillskott för dessa veckor får husen i form av sina ”vedpengar”, det vill säga pengar som kommit in i verksamheten för sådant vi har sålt under året. Mest handlar det om pengar för ved som vi sålt (därav namnet).

För medarbetarna innebär kvartal tre lite välbehövlig semesterledighet och vila. Vi har alltid minst hälften av medarbetarna kvar i tjänst för att skapa trygghet för både vikarier och bybor. Även våra ledningsfunktioner fördelar sina semesterveckor på liknande sätt. När våra semesterperioder är över brukar vi starta igång höstens arbete med en liten fest för medarbetare där vi samtidigt tackar av våra vikarier. I år planeras två afterwork kvällar i trädgården vid huvudkontoret i Örebro.

Nu håller vi tummarna för ett riktigt bra sommarväder så vi kan njuta av varma kvällar, sköna bad och mumsiga glassar!

Glöm inte att följa oss på Facebook för att ta del av både vardag och aktivitet i Rasmusbyn!

 

Sophia Greek

VD

Rasmusbyn AB