Påskfirande i Rasmusbyn
Så är det äntligen dags för en större årshögtid i byn. Det är fint att kunna arbeta med en rytm i året och dessa högtider hjälper oss. Påsken har varit planerat sedan länge och alla har arbetat för att byn ska bli påskfin med ris, fjädrar och pynt (till stor glädje för våra gårdskatter som tror att vi skapat leksaker till dem ? ) Under våra konstnärliga kvällar har alla arbetat med att göra påskpåynt som man antingen har i sin egen lägenhet eller pyntar sitt hus med. Det är roligt med förberedelser.
En annan förberedelse vi gjort är att vi under var dag nu i Stilla veckan tagit en extra stund för att berätta om påsken och varför vi firar påsk som vi gör här i Sverige. Det har varit fantastiska stunder där alla velat lyssna till Mats, vår föreståndare på DV, och hans berättelse. Längre ned kan ni läsa vår berättelse förkortad. Det har uppstått både spännande samtal efter det som t.ex. ”Men Messias vem är det då?” Ja, vi pratade om Jesus så det är en bra fråga och roligt att kunna se att historien och människorna i den har många namn. En annan reaktion efter berättelsen om Långfredagen var; ”Jaha, då ska jag sitta och titta i väggen hela dagen” Mats hade berättat att förr gjorde man ingenting på Långfredagen och man sa att det var årets längsta dag, då ville någon prova.
Vi tackar alla i byn för att vår påsk som nu är här blivit så fin! Många åker hem men många stannar och det är något var dag man kan ta del av i byn.
Bilderna är en gåva från Elisabet Sjöborg som målat; Skärtorsdagen och den Sista måltiden, Långfredagen och Jesu korsfästelse, Påskafton när Jesus ligger i graven med en stor sten framför och så sist den stora dagen; Påskdagen när en kvinna kommer för att besöka men graven är tom och berättelsen säger att Jesus då har uppstått från de döda.