VARDAG OCH AKTIVITET

I Rasmusbyn är boende och daglig verksamhet integrerat med varandra. Verksamhetsidén är att gemensamt driva ett mindre lantbruk. I lantbruket ingår gården med dess odlingar, vår skog med skogsvård samt våra djur. Alla delar behöver tas omhand varje dag för att må bra, alla som bor i Rasmusbyn behövs för att klara detta uppdrag och vi mår bra av att ta hand om vår gård och våra djur. En win-win helt enkelt!

BOENDE

I Rasmusbyn finns fyra gruppbostäder med fem lägenheter i varje gruppbostad samt ett gemensamt utrymme för umgänge.

VECKODAGAR

Daglig verksamhet är i fokus under veckodagarna och här samsas de olika arbetsgrupperna djur/stall, gård/skog, matsal och skapande verksamhet. Under daglig verksamhet finns också möjlighet till ridterapi. Varje arbetsgrupp har en eller två ansvariga handledare som är ansvarig för planering och genomförande. Medarbetare från gruppbostäderna deltar också för att ge stöd till byborna i arbetsmomenten.

Rasmusbyn drivs utifrån ett årshjul där olika årstider innebär olika sysslor. Årets rytm förstärks av högtider och vi firar ofta och gärna.

Daglig verksamhet startar klockan 09.00 då vi samlas i våra respektive arbetsgrupper genom att handledare tar emot bybor och medarbetare med en uppstartsaktivitet. Vi arbetar till förmiddagsfikat som vi intar gemensamt i vår matsal. Därefter pågår arbete fram till lunch. Även lunchen intas i vår matsal för både bybor och medarbetare. Lunchen tillagas av våra duktiga kockar.

Efter lunch och vila pågår arbete fram till klockan 15.00. Vi tackar varandra för ett väl utfört arbete och går tillbaka till våra gruppbostäder. Vi intar mellanmål och personalen ska ha lite överlämning mellan arbetspassen.

Här finns utrymme för lite hushållssysslor som städ, tvätt och handling. Några har egna aktiviteter som de ska åka till, med eller utan personalstöd. Kanske passar man på att hänga med lite kompisar i byn fram till middag som serveras i gruppbostaden någonstans mellan klockan 17.00 -18.00.

Efter middag kan hushållssysslor fortsätta, några kanske vill ta en promenad, en hund behöver rastas eller så vill man spendera tiden i det gemensamma utrymmet eller i sin egna lägenhet med TV, spel, pyssel eller vila.

En av gruppbostäderna har ”djuransvar”, vilket innebär att man ser om djuren under kvällen. Hästarna ska tas in för natten och alla djur ska ha foder, vatten och lite ompyssling.

Kvällslugnet lägger sig och efter en kvällsfika säger vi god natt och sov gott. Under natten finns personal tillgänglig antingen som sovande jour eller som vaken natt.

På fredagar slår vi ihop alla arbetsgrupper i något som kallas ”fredag för alla” där vi hjälps åt med gemensamma sysslor. Det kan vara en hage som behöver byggas, virke som ska dras ut från skogen eller något annan projekt som kräver gemensamma krafter. Vi bryter arbetet vid lunch och efter lunch och vila är det gemensam sång och musik i matsalen. Arbetsveckan avslutas med en gemensam fredagsfika där vi önskar varandra trevlig helg!

HELGER OCH HÖGTIDER

Helgerna i Rasmusbyn planeras i varje hus vid så kallade ”husmöten” där bybor och personal gemensamt bestämmer över olika aktiviteter. Det kan vara gemensamma aktiviteter eller enskilda aktiviteter. En gruppbostad har ansvar för djuren över helgen och behöver lägga lite extra planering för detta.

Runt högtider firar vi lite extra. Ibland förvandlas vår matsal till diskotek, tillexempel vid alla hjärtansdagfirande, påsk och halloween när vi också får spöka ut oss lite. Våra största högtider är midsommar och lyktfest som firas med pompa och ståt.

I vår mangårdsbyggnad finns gemensamt utrymme med TV och här kan vi ses för att mysa gemensamt mellan husen vid olika evenemang som fotbolls VM, melodifestivalen eller bara allsång på skansen. Kanske ser vi en gemensam film och poppar lite popcorn.

De olika gruppbostäderna är bra på att dra igång lite gemensamma evenemang. Det kan bli en spontan pokerturnering, plockepinnrace eller en kubbturnering.

Vi ordnar också andra gemensamma evenemang utanför Rasmusbyn såsom att åka in och kolla på våra olika favoritlag i hockey, handboll eller fälttävlan. Rasmusbyn samverkan med lite olika arrangörer och deltar i ett handbollslag och tränar vid ett gym i Nora.

Två gånger per år anordnas ”Rasmusbydagen”. Under vårens dag är vi i Rasmusbyn där vi har olika tävlingar som vår aktivitetsgrupp anordnar. Till lunch beställer vi pizza från pizzerian.  Under höstens Rasmusbydag lämnar vi byn för att åka och bada eller lösa olika problem i cellerna vid Boda Borg. På hemvägen stannar vi och äter hamburgare.

EN PLATS DÄR ALLA BEHÖVS

Livet i byn lunkar på med återkommande aktiviteter som skapar igenkänning och stabilitet. När vardagen är trygg och förankrad finns möjlighet för spontana inslag för de som vill och mäktar med det. Livet i Rasmusbyns ska vara utifrån var och ens förmåga, önska och vilja. Alla kan dra sitt strå till den gemensamma stacken och på så vis rullar livet på vår gemensamma gård vidare i enlighet med årstidernas rytm.