Årets Tillväxtföretag i Örebro län – Rasmusbyn är nominerad!

Ja, visst kan det bli Rasmusbyn!!! Vi är nominerade av ALMI, som en av tre, till årets Tillväxtföretag.

Vilken glädje och vilken känsla av stolthet! När byn startade den 10 april 2017 visste vi inte vilken resa vi skulle göra, hur omfattande vår verksamhet inom omsorgen var skulle bli. Det fanns bara en tanke; att förverkliga en dröm om att skapa en plats för människor med behov av lugnet på landet tillsammans med djuren med socialterapin som vårt verktyg.

-Jag trodde att det skulle vara en ringlande kö utanför byn, vem vill inte bo som i Rasmusbyn? Drömmen blev sann till slut; vi har fler förfrågningar än platser, säger Sara Sjöborg Wik, ägare och grundare. 

-Byns tjugo platser är eftertraktade och fungerar väl. Tillsammans med den dagliga verksamheten så driver vi vår bondgård med våra djur. ”Men jag hade inte kunnat göra resan ensam utan det krävdes ytterligare två fantastiska kvinnor; Marie-Louise Löfdahl (ägare och styrelseledamot) och Sophia Greek (verksamhetschef)” fortsätter Sara. ”Det krävs någon som har drömmen och kraften att starta, det krävs någon med erfarenhet från tidigare verksamheter och det krävs någon som har vana att operativt driva verksamheten. Vi är nog ett dream-team” avslutar Sara

Rasmusbyn är de tusen idéernas by. Byn strävar alltid framåt och när vi möts av svårigheter eller hinder tar vi oss över dem med gemensamma krafter och en aldrig sinande tro att det vi gör är betydelsefullt och viktigt. Det vi alla tillsammans i byn har skapat är unikt.

Rasmusbyns vision är att:

Uttalat vara ett av Sveriges bästa LSS boenden där var bybo och var personal känner sig omfamnad av och förankrad i vår värdegrund.

Det är inget litet statement som ägare och styrelsen gör här och den är sprungen ur ledningens och styrelsens ständiga arbete med att förbättra vår by.

-Jag har arbetat inom denna sektor i många år säger Marie-Louise och jag är så glad att jag har möjlighet att vara en bland alla i Rasmusbyn. Att få vara delaktig i att tjugo personer som behöver stöd i sin vardag får ett rikt och meningsfullt liv är fantastiskt. Efter många år i branschen är detta en dröm” avslutar Marie-Louise.

Byns värdegrund utgör grunden för allt vårt arbete i byn och den är också otroligt viktig för att vi ska komma ihåg varför vi är i byn

Rasmusbyn – en plats där alla behövs

Rasmusbyn är en plats för människor att växa och utvecklas i. Vår verksamhet vilar på socialterapeutisk värdegrund och vi ser varandra för de vi är. En by för alla, men framförallt för dig som behöver stabilitet, rytm, omtanke, mindre stress och att vara del av en fantastisk gemenskap på dina egna villkor. 

Vi låter årstiderna forma rytmen i byn.

Vi tror att både vision och värdegrund har spelat stor roll att vi lyckats så väl som vi gjort. Efter bara tre år igång så får vi denna otroliga nominering, vi har arbetat otroligt hårt, vi satsar mycket på kompetenshöjning, vår personal är vår vikt i guld, vårt mål är att våra bybor ska få det vi alla vill ha; rika och meningsfulla liv. Rasmusbyn gör skillnad inom omsorgen!

-En verksamhet som är startad ifrån hjärtat måste också bedrivas med hjärtat, säger Sophia, byns verksamhetschef. Jag är så tacksam över att ha fått förtroendet att operativt driva denna fantastiska verksamhet. Aldrig tidigare har jag befunnit mig i en verksamhet med så mycket engagemang och stolthet. Ett engagemang som sträcker sig från ägare, styrelse, förbi koncernens stödfunktioner, vidare till ledningsgrupp och till varje medarbetare. Alla har vi samma mål – att våra bybor ska finna en plats i samhället där man behövs och blir sedd för den man är. För att uppnå det målet behövs också alla vi som verkar i och för Rasmusbyn.

Denna nominering visar att vi som omsorgsföretag har en viktig funktion i samhället men vår resa har bara börjat. Som sagt; Rasmusbyns vision är att uttalat vara en av Sveriges bästa LSS-verksamheter! 

Denna nominering sporrar oss självklart men vi var redan igång med nästa bygge; Ceciliagården. På torsdagen förra veckan kom nomineringen och på fredagen samma vecka kom vårt efterlängtade tillstånd från Inspektionen för Vård och Omsorg för Ceciliagården, efter 399 dagars väntan!

De 1000 idéernas by har fler idéér, var så säkra!

Hälsningar

Sara Sjöborg Wik

Grundare och ordförande

Höskörd, vårt första år.

Ja, så var det dags. Fredagen den 14 juli skördade vi vårt första hö. Vår vision är att vi ska kunna göra hässjor och göra det i lugn takt men i år fungerade det inte. Byn är ännu för liten men nästa år när alla husen är på plats och det är många bybor och fler personal, jadå blir det hässjor! Men vi hade tur och fick hjälp av härliga grannar som körde dagarna två för oss. De vände, balade, lassade på vagnen och ut igen. Vi höskullen stod vi alla i byn och slängde upp på elevator för att balarna skulle komma ända upp till skullen. Väl där så packade vi i fina lager, och , det blev lager på lager. Svetten rann och vattnet försvann. Men efter två dagar så avslutades året 2017 års höskörd med stor pizzafest! Så roligt, så många minnen, så mycket hö! 22 ton tog vi in tillsammans. Bybor, personal och goda grannar gör skillnad och löser det som var en riktig utmaning. Tack alla!

De fina bilderna är är tagna av Kate QP, en fantastisk fotograf från Irland som var på besök hos oss! Stort tack Kate!