Mickelsmäss, skördetid och sommarens avslut

En tid av reflektion kommer när dagarna blir kortare och hösten gör sig påmind. Det är dags för en av årets högtider på Rasmusbyn; Mickelsmäss. Vi firar den skörd som året gett och som vi njuter av på vårt matbord. Sommarens odlingar tas nu om hand och jorden går till vila inför nästa års sådd.

På vår morgonsamling berättade Olle, som leder vår dagliga verksamhet, under två dagar varför vi firar Mickelsmäss, vad det innebär för oss och arbetet på gården. Köket serverade mat med anknytning till skörden och det var åter fest på Rasmusbyn! Till fredagsfikat som alltid är lite extra festligt serverades det pumpapaj, gott!

Dagen, Mikael dagen, har också en religiös bakgrund. Ängeln Mikael var den ängel som stred för det goda och visade mod när han övermannade draken. Så man kan också tänka att Mikaeltiden är en tid för mod och goda gärningar. Det är något fint och något som behövs i vår tid.

****************************************************************************************************************************************

Det är dags att fira påsk i byn

Så är det äntligen dags för en större årshögtid i byn. Det är fint att kunna arbeta med en rytm i året och dessa högtider hjälper oss. Påsken har varit planerat sedan länge och alla har arbetat för att byn ska bli påskfin med ris, fjädrar och pynt (till stor glädje för våra gårdskatter som tror att vi skapat leksaker till dem 🙂 ) Under våra konstnärliga kvällar har alla arbetat med att göra påskpåynt som man antingen har i sin egen lägenhet eller pyntar sitt hus med. Det är roligt med förberedelser.

En annan förberedelse vi gjort är att vi under var dag nu i Stilla veckan tagit en extra stund för att berätta om påsken och varför vi firar påsk som vi gör här i Sverige. Det har varit fantastiska stunder där alla velat lyssna till Mats, vår föreståndare på DV, och hans berättelse. Längre ned kan ni läsa vår berättelse förkortad. Det har uppstått både spännande samtal efter det som t.ex. ”Men Messias vem är det då?” Ja, vi pratade om Jesus så det är en bra fråga och roligt att kunna se att historien och människorna i den har många namn. En annan reaktion efter berättelsen om Långfredagen var; ”Jaha, då ska jag sitta och titta i väggen hela dagen” Mats hade berättat att förr gjorde man ingenting på Långfredagen och man sa att det var årets längsta dag, då ville någon prova.

Vi tackar alla i byn för att vår påsk som nu är här blivit så fin! Många åker hem men många stannar och det är något var dag man kan ta del av i byn.

Bilderna är en gåva från Elisabet Sjöborg som målat; Skärtorsdagen och den Sista måltiden, Långfredagen och Jesu korsfästelse, Påskafton när Jesus ligger i graven med en stor sten framför och så sist den stora dagen; Påskdagen när en kvinna kommer för att besöka men graven är tom och berättelsen säger att Jesus då har uppstått från de döda. Läs hela berättelsen nedan.

Varför firar vi påsk?

Berättelsen om påsken bör följa Stilla veckan (Stilla veckan är veckan innan påsk och Påskveckan är veckan efter påsk)

Påsken är kristendomens, svenska kyrkans, största högtid och är berättelsen om Jesus, vad hans budskap var, hans närmaste vänner och deras vänskap.

Den vecka som inleder påsken, denna vecka, kallas Stilla veckan och det är där vi är nu. Alla dagar har olika namn men vi här i byn inleder vårt firande på torsdagen som kallas Skärtorsdagen.

Jesus samlade på Skärtorsdagen för länge länge sedan, närmare ca 2000 år sedan, sina närmaste vänner för en middag. Vännerna är 12 och kallas hans lärjungar, eller som vi idag skulle säga hans elever. Dessa vänner har följt honom på hans resor runt i landet. Jesus berättar på sina resor för den som vill lyssna att det finns något som vi inte kan se, liksom uppe i himlen, en god makt som kallas Gud och att han, Jesus, är Guds son. Om man följer honom så skall det bli gott i världen och människor vara snälla mot varandra. Jesus får jättemånga vänner och följare och gör underverk som människor pratar om. Han gör gott.

Men, det finns de som irriterar sig på Jesus och som inte tål att han berättar sina historier. Jesus är annorlunda. Han säger att han är deras kung. Det finns redan en kung i landet och han vill inte ha konkurrens. En av hans vänner berättar för kungens vakter vad Jesus säger att han är folkets kung och på skärtorsdagens natt fångar kungens vakter Jesus och Jesus blir dömd till döden.

På Långfredagen så dödas Jesus genom att hängas upp på ett kors, han blir korsfäst. Det är sorg bland alla hans vänner.

På påskafton så begravs han i en stor grotta och en sten rullas för ingången.

Men så sker ett under på Påskdagen – Jesus återuppstår; och det är därför vi firar påsken som vi gör i Sverige idag. Historien säger att på Påskdagen besöker en kvinna hans grav och när hon kommer till graven så ser hon att stenen som täckte gravens ingång är borta och Jesus kropp är också borta. Det har hänt, vad vi säger, ett under och berättelsen säger att det var Gud som hämtat hem honom till sig. Jesus har återuppstått och lever igen ibland oss.

Det är en berättelse som man kan tro på eller inte men den är berättad århundrade efter århundrade.

På annandagen visar sig Jesus för sina vänner som reagerar olika, några blir rädda andra förstår att han har fått ett nytt liv.

Påsken är tiden för pånyttfödelse och en tid att både visa kamratskap, sorg och glädje. Men det är stark vänskap som leder till det goda och det vill vi också att vi alla i Rasmusbyn ska känna.

Påsken har en tradition av lamm, ägg och påskris. Lammen föds på våren och ger nytt liv, ägget står också för nytt liv och påskriset är som en påminnelse om att det fanns även lidande under denna högtid. Men det är också något vackert och dekorerat för att fira uppståndelsen och en återfunnen vän.

**************************************************************************************************************************************

Dags att fiera skördetiden

Så var tiden kommen för att fira skördetid. Här på Rasmusbyn så följer vi året för att skapa en rytm som för alla går att komma ihåg och förstå.
Mickelsmäss är den tid då vi skördar vad året gett. Vi njuter av de rotfrukter, frukter, blommor som gården och omgivningarna ger oss. Sommaren och ljuset har varit fantastiskt men nu börjar det bli mörkare ute. Det är en signal för oss att förändra gårdens rytm. Dagarna blir kortare och vi förbereder dagliga verksamheter under stund av dagen inomhus. Det konstnärliga blir en del av dagen där vi får utveckla andra kvaliteter hos oss. Vi ser fram emot musik, sång och yoga. Kanske kan det bli något mera?

VÅR FÖRSTA HÖSKÖRD!

Ja, så var det dags. Fredagen den 14 juli skördade vi vårt första hö. Vår vision är att vi ska kunna göra hässjor och göra det i lugn takt men i år fungerade det inte. Byn är ännu för liten men nästa år när alla husen är på plats och det är många bybor och fler personal, jadå blir det hässjor! Men vi hade tur och fick hjälp av härliga grannar som körde dagarna två för oss. De vände, balade, lassade på vagnen och ut igen. Vi höskullen stod vi alla i byn och slängde upp på elevator för att balarna skulle komma ända upp till skullen. Väl där så packade vi i fina lager, och , det blev lager på lager. Svetten rann och vattnet försvann. Men efter två dagar så avslutades året 2017 års höskörd med stor pizzafest! Så roligt, så många minnen, så mycket hö! 22 ton tog vi in tillsammans. Bybor, personal och goda grannar gör skillnad och löser det som var en riktig utmaning. Tack alla!

De fina bilderna är är tagna av Kate QP, en fantastisk fotograf från Irland som var på besök hos oss! Stort tack Kate!

Vår första bybo

Den 10 april 2017 flyttade vår första bybo in. En fantastisk känsla att få öppna dörren och ta emot.

Team Rasmusbyn utökas

1/3 börjar Monica Runesson, leg psykiatrisjuksköterska. Om bara ett par veckor kommer resterande personal till A-huset. Vi välkomnar er alla!

Rasmusbyn växer.

30 januari började Djuransvarig Annica Kihlberg och snart kunde fåren flytta in i fårstallet. Petra, Kanel, Gull-Stina, Ros-Marie, Ärtan, Piff och Plopp.  Välkomna till Rasmusbyn!

Föreståndare Daglig verksamhet

Åsa Linder Nielsen från Lindesberg har vi anställt som föreståndare för daglig verksamhet. Hon har arbetat som socialpedagog inom psykiatrin i Lindesberg i 10 år och har stor erfarenhet och kunskap om autism. Åsa börjar arbeta i Rasmusbyn den 1 november 2016.

Får

Vi har bokat/köpt sju tackor av rasen Klövsjöfår. De är så trevliga, sociala och söta. Riktiga ”kramfår”. Ledartackan heter Petra och hon tycker om att blir kliad och klappad. Fåren kommer till Rasmusbyn i januari 2017.

20160909_110651