Välbesökt Öppet Hus på Rasmusbyn

Sara Sjöborg Wik, Sophia Greek och Olle Cedersjö hälsade välkomna till Öppet hus.

Under söndagen bjöd Rasmusbyn allmänheten till Öppet hus och många var intresserade av att besöka den unika verksamheten. Det var samling i den vackra matsalen och där gavs information om verksamheten, gårdens olika aktiviteter tillsammans med gott fika. Efter det var det rundtur och förevisning av byn.

Under dagen berättade Rasmusbyns grundare och ordförande; Sara Sjöborg Wik om hur verksamheten startade och visioner för byn och framtiden. Från en dröm till verklighet, ett brinnande engagemang som resulterat i en hel by där människor med funktionsvariationer kan känna sig behövda och arbeta i en gemenskap i sin egen takt.

-Att få ha öppet hus så här på Rasmusbyn för andra gången känns jätteroligt. Vi har ju hela tiden så många förfrågningar från människor som vill komma på besök från olika sammanhang och det går ju inte längre när verksamheten är i gång och vi har fulla hus, då är det inte lika lätt att visa byn. Så när vi gör det så här organiserat en dag på hösten och kanske också till våren så kan vi bjuda in samlat. Det är jättekul att det finns så stort intresse för Rasmusbyn och vad vi står för med vår värdegrund, vårt lilla jordbruk som vi har, och vårt sätt att bedriva LSS-boende, säger Sara Sjöborg Wik.

Sophia Greek, verksamhetschef på Rasmusbyn, och Olle Cedersjö, förståndare för daglig verksamhet, presenterade hur det är att bo i Rasmusbyn, delta i arbetet på gården och alla andra aktiviteter som kan vara gemensamma eller individuella beroende på de boendes intressen och behov.

I Rasmusbyn har den dagliga verksamheten ett gemensamt projekt i att bedriva ett lantbruk och skogsbruk där man försöker göra det mer som man gjorde förr i tiden, fast med inslag av ny teknik. Den dagliga verksamheten är byns kärna där byborna arbetar utifrån sin förutsättningar med allt som rör gårdsbilden. Men förutom arbetet i lantbruket så finns det många andra aktiviteter som man kan delta i, som yoga, fredagsmys,  gemensam fysisk aktivitet, utflykter och kreativt skapande.

Sophia Greek visade en av grupperna runt i Rasmusbyn och berättade om hur gårdens olika byggnader används.

-Det som är Rasmusbyns styrka är att vi ser byborna och personalen som en helhet där vi utgår från människors inre kapacitet, friskhet och drivkraft, säger Olle Cedersjö. Det tycker jag tar sig uttryck i de olika moment vi har här, synen och värdegrunden i byn. Det är en helhet som är god både för bybor och personal med en struktur och rytm genom högtidsfiranden, årstidernas inverkan och gemenskapen.

Idag är alla lägenheter i Rasmusbyn uthyrda till bybor som får möjlighet att utifrån sina förutsättningar delta i det gemensamma arbetet och utöva både gemensamma och individuella fritidsaktiviteter.

Nu fortsätter verksamheten utvecklas och planerna på att utöka med en ny gård, Ceciliagården, för de som har behov av mer individuellt utrymme är nästa stora projekt. Besökarna på Rasmusbyns Öppet Hus fick både historien och framtiden för hur LSS-boende kan växa fram och utvecklas till en gemenskap med människor, djur och natur i ett koncept där alla behövs.

-Det är fantastiskt att det för andra året i rad kommer så många människor till vårt öppna hus. Det visar att det vi gör här varje dag är viktigt, betydelsefullt och framförallt unikt och en del av vår väg till att bli en av Sveriges bästa LSS-verksamheter, säger Sophia Greek.

En av besökarna var Anna Gyllestad Carper som kom från Örebro för att få veta mer om Rasmusbyn. Efter rundturen i byn så var Anna överraskad över hur stor byn var med gården och alla boendehus.

-Jag har läst om Rasmusbyn och ville veta mer om verksamheten och hur det ser ut. Det var ju mycket större än vad jag trott, med fler hus och det fanns mer djur. Väldigt fint med hur husen ramar de olika gårdarna. Det känns väldigt positivt, så fint och genomtänkt här.

-Det jag tycker är speciellt med Rasmusbyn är tanken att de boende ska få känna sig viktiga och en del av allt det här, med årstidernas rytm, djuren och allt. Jag tror verkligen på det här. Det är en jättebra verksamhet, alla kan få göra någonting, alla är viktiga. Det är fantastiskt, säger Anna Gyllestad Carper.

Rasmusbyn har fullt i alla hus!

Efter precis dryga två år har vi hyrt ut vår sista lägenhet och har välkomnat den 20e bybon till Rasmusbyn. Det är fantastiskt att så många har trott på kraften i vår värdegrund:

Rasmusbyn – en plats där alla behövs

Rasmusbyn är en plats för människor att växa och utvecklas i. Vår verksamhet vilar på socialterapeutisk värdegrund och vi ser varandra för de vi är. En by för alla, men framförallt för dig som behöver stabilitet, rytm, omtanke, mindre stress och att vara del av en fantastisk gemenskap på dina egna villkor.

Vi låter årstiderna forma rytmen i byn.

Att vi har fullt hus innebär också att vi behöver dig som vill komma och arbeta hos oss som Omsorgsassistent, kika in på vår hemsida: http://www.rasmusbyn.se/lediga-tjanster/

Vägen fram har varit med en del krokar men viljan och ambitionen finns där varje dag alla dagar i veckan. Som grundare till byn är jag otroligt stolt att tanken bakom vår gård fungerar och också så fylld av glädje och tacksamhet över de människor som finns där för att vi tillsammans förverkligar Rasmusbyn. Det krävs många för att göra vad vi gör! Bybor, omsorgsassistenter och inte minst vår verksamhetschef Sophia Greek och ledningsgruppen som ger en stabilitet och engagemang som sprider sig över byn och till oss alla.

Våra tankar om utvecklingen av gården vävs in i vårt årshjul så att alla i byn vet vad som komma skall. Under våren har det varit nya stängsel i skogen för våra hästar, en gärdsgård kring köksodlingar och potatissättning. Nu kommer en ridbana för att ridterapi ska bli verklighet, höskörd så där strax före midsommar och sen inträder semester! Tiden då vi påtar i landet och rabatter, åker och badar, grillar och njuter av värmen.

Det märks nu efter två år att bybor börjar se årshjulets igenkommande händelser; det är snart dags för årets Rasmusbydag den 4 juni. Men det får ni se och läsa mer om senare. Men den blir den största hittills och utflyktsmål har helt styrts av våra bybor!

Alla i byn är lika behövda för att detta ska vara så bra som det är! Bybor, omsorgspersonal, ledning, verksamhetschef och styrelse! Men här vill jag framföra ett tack till de som var med redan på idéstadiet och såg till att Rasmusbyn kunde förverkligas rent finansiellt, vår huvudägare Myrina Invest AB, våra meddelägare Lena och Curt Gruvaeus och Marie-Louise Löfdahl och ni som valde att tro på oss genom att stötta i en konvertibel. Utan er ingen Rasmusbyn!

Vi vill uttalat bli ett av Sveriges bästa LSS-boenden!

Försommarhälsningar

Sara Sjöborg Wik

Grundare och ordförande

Örebro 2019-05-30

***********************************************************************************************************************************

Mickelsmäss, skördetid och sommarens avslut

En tid av reflektion kommer när dagarna blir kortare och hösten gör sig påmind. Det är dags för en av årets högtider på Rasmusbyn; Mickelsmäss. Vi firar den skörd som året gett och som vi njuter av på vårt matbord. Sommarens odlingar tas nu om hand och jorden går till vila inför nästa års sådd.

På vår morgonsamling berättade Olle, som leder vår dagliga verksamhet, under två dagar varför vi firar Mickelsmäss, vad det innebär för oss och arbetet på gården. Köket serverade mat med anknytning till skörden och det var åter fest på Rasmusbyn! Till fredagsfikat som alltid är lite extra festligt serverades det pumpapaj, gott!

Dagen, Mikael dagen, har också en religiös bakgrund. Ängeln Mikael var den ängel som stred för det goda och visade mod när han övermannade draken. Så man kan också tänka att Mikaeltiden är en tid för mod och goda gärningar. Det är något fint och något som behövs i vår tid.

****************************************************************************************************************************************

Det är dags att fira påsk i byn

Så är det äntligen dags för en större årshögtid i byn. Det är fint att kunna arbeta med en rytm i året och dessa högtider hjälper oss. Påsken har varit planerat sedan länge och alla har arbetat för att byn ska bli påskfin med ris, fjädrar och pynt (till stor glädje för våra gårdskatter som tror att vi skapat leksaker till dem 🙂 ) Under våra konstnärliga kvällar har alla arbetat med att göra påskpåynt som man antingen har i sin egen lägenhet eller pyntar sitt hus med. Det är roligt med förberedelser.

En annan förberedelse vi gjort är att vi under var dag nu i Stilla veckan tagit en extra stund för att berätta om påsken och varför vi firar påsk som vi gör här i Sverige. Det har varit fantastiska stunder där alla velat lyssna till Mats, vår föreståndare på DV, och hans berättelse. Längre ned kan ni läsa vår berättelse förkortad. Det har uppstått både spännande samtal efter det som t.ex. ”Men Messias vem är det då?” Ja, vi pratade om Jesus så det är en bra fråga och roligt att kunna se att historien och människorna i den har många namn. En annan reaktion efter berättelsen om Långfredagen var; ”Jaha, då ska jag sitta och titta i väggen hela dagen” Mats hade berättat att förr gjorde man ingenting på Långfredagen och man sa att det var årets längsta dag, då ville någon prova.

Vi tackar alla i byn för att vår påsk som nu är här blivit så fin! Många åker hem men många stannar och det är något var dag man kan ta del av i byn.

Bilderna är en gåva från Elisabet Sjöborg som målat; Skärtorsdagen och den Sista måltiden, Långfredagen och Jesu korsfästelse, Påskafton när Jesus ligger i graven med en stor sten framför och så sist den stora dagen; Påskdagen när en kvinna kommer för att besöka men graven är tom och berättelsen säger att Jesus då har uppstått från de döda. Läs hela berättelsen nedan.

Varför firar vi påsk?

Berättelsen om påsken bör följa Stilla veckan (Stilla veckan är veckan innan påsk och Påskveckan är veckan efter påsk)

Påsken är kristendomens, svenska kyrkans, största högtid och är berättelsen om Jesus, vad hans budskap var, hans närmaste vänner och deras vänskap.

Den vecka som inleder påsken, denna vecka, kallas Stilla veckan och det är där vi är nu. Alla dagar har olika namn men vi här i byn inleder vårt firande på torsdagen som kallas Skärtorsdagen.

Jesus samlade på Skärtorsdagen för länge länge sedan, närmare ca 2000 år sedan, sina närmaste vänner för en middag. Vännerna är 12 och kallas hans lärjungar, eller som vi idag skulle säga hans elever. Dessa vänner har följt honom på hans resor runt i landet. Jesus berättar på sina resor för den som vill lyssna att det finns något som vi inte kan se, liksom uppe i himlen, en god makt som kallas Gud och att han, Jesus, är Guds son. Om man följer honom så skall det bli gott i världen och människor vara snälla mot varandra. Jesus får jättemånga vänner och följare och gör underverk som människor pratar om. Han gör gott.

Men, det finns de som irriterar sig på Jesus och som inte tål att han berättar sina historier. Jesus är annorlunda. Han säger att han är deras kung. Det finns redan en kung i landet och han vill inte ha konkurrens. En av hans vänner berättar för kungens vakter vad Jesus säger att han är folkets kung och på skärtorsdagens natt fångar kungens vakter Jesus och Jesus blir dömd till döden.

På Långfredagen så dödas Jesus genom att hängas upp på ett kors, han blir korsfäst. Det är sorg bland alla hans vänner.

På påskafton så begravs han i en stor grotta och en sten rullas för ingången.

Men så sker ett under på Påskdagen – Jesus återuppstår; och det är därför vi firar påsken som vi gör i Sverige idag. Historien säger att på Påskdagen besöker en kvinna hans grav och när hon kommer till graven så ser hon att stenen som täckte gravens ingång är borta och Jesus kropp är också borta. Det har hänt, vad vi säger, ett under och berättelsen säger att det var Gud som hämtat hem honom till sig. Jesus har återuppstått och lever igen ibland oss.

Det är en berättelse som man kan tro på eller inte men den är berättad århundrade efter århundrade.

På annandagen visar sig Jesus för sina vänner som reagerar olika, några blir rädda andra förstår att han har fått ett nytt liv.

Påsken är tiden för pånyttfödelse och en tid att både visa kamratskap, sorg och glädje. Men det är stark vänskap som leder till det goda och det vill vi också att vi alla i Rasmusbyn ska känna.

Påsken har en tradition av lamm, ägg och påskris. Lammen föds på våren och ger nytt liv, ägget står också för nytt liv och påskriset är som en påminnelse om att det fanns även lidande under denna högtid. Men det är också något vackert och dekorerat för att fira uppståndelsen och en återfunnen vän.

**************************************************************************************************************************************

Dags att fiera skördetiden

Så var tiden kommen för att fira skördetid. Här på Rasmusbyn så följer vi året för att skapa en rytm som för alla går att komma ihåg och förstå.
Mickelsmäss är den tid då vi skördar vad året gett. Vi njuter av de rotfrukter, frukter, blommor som gården och omgivningarna ger oss. Sommaren och ljuset har varit fantastiskt men nu börjar det bli mörkare ute. Det är en signal för oss att förändra gårdens rytm. Dagarna blir kortare och vi förbereder dagliga verksamheter under stund av dagen inomhus. Det konstnärliga blir en del av dagen där vi får utveckla andra kvaliteter hos oss. Vi ser fram emot musik, sång och yoga. Kanske kan det bli något mera?

VÅR FÖRSTA HÖSKÖRD!

Ja, så var det dags. Fredagen den 14 juli skördade vi vårt första hö. Vår vision är att vi ska kunna göra hässjor och göra det i lugn takt men i år fungerade det inte. Byn är ännu för liten men nästa år när alla husen är på plats och det är många bybor och fler personal, jadå blir det hässjor! Men vi hade tur och fick hjälp av härliga grannar som körde dagarna två för oss. De vände, balade, lassade på vagnen och ut igen. Vi höskullen stod vi alla i byn och slängde upp på elevator för att balarna skulle komma ända upp till skullen. Väl där så packade vi i fina lager, och , det blev lager på lager. Svetten rann och vattnet försvann. Men efter två dagar så avslutades året 2017 års höskörd med stor pizzafest! Så roligt, så många minnen, så mycket hö! 22 ton tog vi in tillsammans. Bybor, personal och goda grannar gör skillnad och löser det som var en riktig utmaning. Tack alla!

De fina bilderna är är tagna av Kate QP, en fantastisk fotograf från Irland som var på besök hos oss! Stort tack Kate!

Vår första bybo

Den 10 april 2017 flyttade vår första bybo in. En fantastisk känsla att få öppna dörren och ta emot.

Team Rasmusbyn utökas

1/3 börjar Monica Runesson, leg psykiatrisjuksköterska. Om bara ett par veckor kommer resterande personal till A-huset. Vi välkomnar er alla!

Rasmusbyn växer.

30 januari började Djuransvarig Annica Kihlberg och snart kunde fåren flytta in i fårstallet. Petra, Kanel, Gull-Stina, Ros-Marie, Ärtan, Piff och Plopp.  Välkomna till Rasmusbyn!

Föreståndare Daglig verksamhet

Åsa Linder Nielsen från Lindesberg har vi anställt som föreståndare för daglig verksamhet. Hon har arbetat som socialpedagog inom psykiatrin i Lindesberg i 10 år och har stor erfarenhet och kunskap om autism. Åsa börjar arbeta i Rasmusbyn den 1 november 2016.

Får

Vi har bokat/köpt sju tackor av rasen Klövsjöfår. De är så trevliga, sociala och söta. Riktiga ”kramfår”. Ledartackan heter Petra och hon tycker om att blir kliad och klappad. Fåren kommer till Rasmusbyn i januari 2017.

20160909_110651